În dicționarul geografic de la arhivele din Iași se poate citi: ,,Biserica Stroești, cu hramul ,,Sfinții Voievozi” anexa Stroești, a comunei Ruginoasa, plasa Siret, județul Baia a fost fondată de Ștefan cel Mare”.
Tradiția spune că Ștefan cel Mare trecând de la Neamț spre Hârlău s-a oprit pe platoul Stroești, i-a plăcut locul și a dat moșia de aici unui căpitan al său pe nume Stroe, care a întemeiat satul și Biserica.
Biserica “Sfinții Voievozi” ridicată de căpitanul Stroe ne lămurește și denumirea satului – Stroești- un sat al timpurilor noastre, un sat mic dar cu o bogată istorie, atât prin vechime, fiind atestat documentar în anul 1611, dar având vechimea înființării, nu mult după trecerea în veșnicie a celui ce des trecea pe aici- Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt.
Văzută din depărtare, biserica are aspectul unei mici cetăți. Este împrejmuită cu ziduri de piatră de cca 2 metri înălțime, care ziduri închid curtea bisericii ce este totodată și cimitirul parohiei. Intrarea în curte se face pe sub clopotnița care la parter este boltită , închisă cu porți de stejar iar la etaj are camera copotelor.
Atât biserica cât și copotnița sunt zidite din piatră. La interior biserica are forma bisericilor lui Ștefan cel Mare, formată din cele 3 încăperi canonice: altar, naos și pronaos.
Lucrările de renovare la biserică și clopotniță au început în anul 1998 făcându-se consolidări interioare și exterioare, acoperiș, tencuieli interioare și exterioare, pregătirea pentru pictura ,,a fresca”.
În anul 2000 – 2001 s-au montat în biserica catapeteasma nouă și strănile din stejar, iar în 2002 primăvara s-a început pictura care s-a definitivat în toamna anului 2007.